Здрави малчуганиУчилище за родители

10 съвета за това как да следите за здравето след шестата година

През първата година детето посещава редовно педиатъра. След това, до навършването на 6 години, също има предвидени посещения и реваксинации.

Със започването на училището обаче няма регламентирани срещи с лекаря и изследвания, които да правим.

От какво се нуждае детето ви?

Според специалистите има 10 изследвания, които трябва да правите всяка година, като профилактика, за да сте спокойни. Кои са те?

Анализ на кръвта или пълна кръвна картина

По резултатите може да се прецени общото състояние на организма. При наличие на патологични изменения, лекарят ще ви назначи допълнителни изследвания. Имайте предвид, че именно кръвната картина е първата точка в списъка с изследвания, когато трябва да бъде поставена диагноза, чието лечение трябва да започне веднага.

Изследване на урината

Заболяванията на отделителната система обикновено протичат почти безсимптомно. Ето защо изследването на урината дава ценна информация.

Електрокардиограма

Трябва да се прави веднъж годишно след навършване на 6.
ЕКГ-то е най-простичкият и в същото време добър информативен начин да разберете как работи сърцето. За децата, които активно спортуват и се движат, ЕКГ е важно изследване, което може да установи евентуални промени и проблеми.

Ехокардиография на сърцето

Ако детето ви е на повече от 6 г. и досега никога не сте правили това изследване след раждането, планирайте го в близките 6 месеца. Важно е и дава информация за вродени патологии, които не се отразяват в нормалния живот, но могат да бъдат опасни при повишена физическа активност.

Оценка на стойката

Ако са налице нарушения, това може да се отрази на здравето. Важно е нарушенията да бъдат навреме установени и да се вземат мерки. Обърнете внимание на работното място на детето, светлината, стола, тежестта на раницата.

Измерване на ръст и тегло

Прави се всяка година, за да се следи развитието на детето и да се съпостави то със средното за възрастта. Изследването дава информация за евентуално нарушение при храненето и функционирането на ендокринните жлези.

Очен преглед

Зрението може да намалее по различни причини, а детето едва ли ще сподели.

Преглед при зъболекар

Стоматологът ще установи евентуални проблеми в устната кухина, които могат да не безпокоят детето, но да изискват лечение.

Изследване на глюкозата в кръвта

Всяка година при деца над 11 години. Изследването помага на лекаря да види как работи задстомашната жлеза и нивото на хормоните. Проблемите се увеличават в тинейджърската възраст, затова специалистите препоръчват ежегодно изследване.

Leave a Reply

%d