Насърчавайте въображението им, „играйкайте“ си с тях

Децата имат невероятно въображение, не го потискайте с реплики от рода на „стига с тези глупости, хайде да си ходим“. Те имат нужда от вашето уважение и признание. И много добре знаят, че пицата от трева, която ви сервират е измислена, просто сега градят своите представи за света.

Т.е. ако ви е грижа, бъдете част от това весело и приказно порастване. 

Веднъж с Филип се возихме на бебе хипопотам. Гранитно, разбира се, в парка. Той го управляваше, нахрани го с тревичка, после му даде да пие вода. Със същото това превозно средство стигнахме до сградата, ей там, онази високата, в която Филип „работи“. Така ми обясни.

Добрата новина е, че имах покана и за возенето, и за сградата. След това, тъй като сме част от прочутия Paw patrol (у нас го превеждат Пес патрул, но според мен е по-скоро патрул на четири лапи), помогнахме на няколко гълъба, които „се бяха загубили“, а също и на едно дете. Детето, разбира се, беше въображаемо. И накрая нахранихме гълъбите – първо с въображаеми семки от джоба на сина ми, после с малко бейкролс.

И след като едно от пернатите се изака на тротинетката си тръгнахме, той малко обиден, защото „искал тротинетката му да е чиста“, аз – с облекчение.

Все пак два часа на силно слънце са не само полезни за костите и ставите ми, на и малко стресиращи:) Естествено, тръгнахме си след като внимателно избърсах тротинетката под зоркия поглед на малката си, сладка Дева.

Извинявам се, че изпадам в подобни подробности, които със сигурност не са ви интересни, мисълта ми е, че децата обичат да си измислят сценарии.

Това е важно за развиването на логиката, на езиковите им възможности, на мисленето въобще. Подобни измислени истории градят бъдещия характер, отношението към света, възможността за изразяване. Затова не ги подценявайте.

Вместо да цъкате на телефона във фейсбук, както правят много родители по площадките, върнете се назад във времето и поне за 10 минути станете пират, спасител на божи кравички или дресьор на скакалци.

Ще ви хареса. А дори това да не са най-великите ви 10 минути, със сигурност ще си спечелите любовта на наследника ви, както и уважението, и доверието му.

Много по-трудно ще постигнете това с купуването на сокчета, шоколадови яйца и други ценни магазинни придобивки. И нещо много важно – няма да ви струва нищо, материално!

Leave a Reply

%d bloggers like this: