Училище за родители

Палавото дете е като всички останали, просто има нужда от повече внимание

Не е лесно да си родител. Понякога ви идва да плеснете любимото си малко съкровище, друг път ви се иска да крещите до изтощение. Няма смисъл. Запазете спокойствие. Спомнете си, че и вие сте били дете и вие сте правили бели… И тогава се опитайте да обясните защо не трябва да се прави така…

Ако повишите тон…?

Когато децата си играят с търпението и кръвното ви се покачва, най-добрият начин да се справите с тях е като си помислите: „Ако някой седи зад врата и подслушва, какво ли бих казала на децата, че да не си помисли каква истерична майка съм?“ Това ще ви помогне да избегнете покачването на тона, да запазите самообладание и най-вече да останете под контрол… през по-голямата част от времето. Другото нещо, което трябва да запомните е, че няма перфектни хора. Не го приемайте прекалено навътре, ако случайно избухнете – просто се опитайте да се сдържите следващия път.

Всяко дете е различно, използвайте индивидуален подход

„Имам 3 деца и се справям с индивидуалните им неприятни постъпки по различни начини. Единственият начин да накажа 15-годишната си дъщеря е като й спра джобните. 13-годишният ми син е лишен от видеоиграта, ако прекрачи всички граници, а 6-годишният е наказан да си стои в стаята“, споделя Димитрина. Няма значение колко деца имате – всяко едно от тях е личност, не забравяйте това. Трябва да се справяте с всяко дете по различен начин.

Когато сте на публично място…

„Справям се с неочакваните изблици на децата ми както всяка друга майка, но определено бях изумена, когато по телевизията видях как една жена се просва на земята в супермаркета и играе ролята на избухнало в ярост дете пред нейното собствено. Явно идеята бе то да види самото себе си в нейното поведение”, коментира Вяра, майка на 2-годишен син. Всъщност това е добър възпитателен „номер”. Ако намерите повод и подходящ момент, пробвайте го.

Обяснявайте точно и ясно!

Каквото и да е направило детето, винаги обмисляйте внимателно своята реакция и думите, които ще изречете. Няма смисъл да виквате 1 минута, а след това да ги прегръщате един час, обяснявайки, че не сте мислили наистина това, което сте казали. Винаги, когато изричате гласно наказанието, обяснявайте защо нещата се случват така – какво е направило или не е детето и какво всъщност се е очаквало от него.

И децата си имат грижи и проблеми

Няма лесни отговори, когато искате да се справите с подрастващи с буен нрав, но преди всичко не трябва да забравяме, че те имат нужда от сигурност и точни правила. Освен това техният живот също не е лесен и безгрижен, както ни изглежда на нас. Те си имат своите грижи и проблеми, които е добре понякога да се опитваме да разберем, стига да искат да споделят с нас.

Не се налагайте, опитайте се да убеждавате обосновано

Реплики от типа на „Да, така ще е!“ или „Не, това няма да стане!“ са признак на безсилие, не на надмощие. Избягвайте ги, ако не искате децата ви да правят всичко тайно зад гърба ви. Когато сте на път да изпаднете в депресия, спрете и чуйте какво има да ви каже детето. Ако не успеете да запазите самообладание, напуснете стаята. След като се успокоите, опитайте отново. Малко чувство за хумор не е излишно.

Leave a Reply

%d