Скъпи деца, честит първи учебен ден! Учете, за да бъдете свободни!

15 септември. Прекрасен ден. Изпълнен с емоции, с желание за полет, за наука, за докосване до нещо ново и нещо свещено. Каквото е науката.

Толкова емоции срещнах по пътя към офиса, че оптимизмът ми буквално литна нагоре като боксова круша, ударена от най-силния участник във „Фермата“. Изпратих моя прекрасен Филип в първи клас. Разбира се, направих Снимката. И цветя купихме. Въобще всичко ни е наред.

А по пътя към офиса, носена от крилете на еуфорията, се помолих поне тази година пандемията да пропусне децата ни. Помолих се те да бъдат достатъчно любознателни и добри, за да успеят да съберат в себе си знания. Да култивират любовта към новото, към четенето, към книгите.

Защото, ако едно време ни казваха – „Учи, за да не работиш“, което беше супер погрешно, днес те трябва да учат, за да бъдат свободни.

Свободата днес е особено понятие. Става все по-скъпо и по-ценно. И ако не си достатъчно мъдър и интелигентен, за да можеш да четеш между редовете, да искаш да научиш, да можеш да научиш, ти ще бъдеш просто един технологичен роб, брънка в голямата верига на т.нар. ни дигитално общество.

Затова, скъпи деца, скъпи наши наследници, учете буквите, учете числата, обичайте книгите, докосвайте ги и те ще ви докоснат. Ще ви се отплатят многократно. Знанието е свобода. Ако успеем да ви предадем този урок, всички други ще имат смисъл.

Бъдете здрави! И винаги търсете новото знание. Бъдете любознателни и следвайте пътя на науката.

Leave a Reply

%d bloggers like this: