Според психолозите сте лоша майка, ако…

Сигурно всеки от нас някога се е питал – какъв родител съм? Е, психолозите са решили да ни улеснят, съставяйки списък с пет признака, че сте лоша майка или баща.

„Пътят към добрите намерения е истински ад”. Майките, вярващи в това, възпитават своите наследници според принципите, прочетени в книгите. Те спазват определeни шаблони и са на мнение, че постоянната опека и контролът, носят добри резултати, че детето им ще порасте такова, каквото трябва да бъде. Според тях.

Само че момченцата, които са възпитавани по този начин, стават доста несамостоятелни. Трудно вземат елементарни решения. А момиченцата цял живот ще търсят някой, който да им казва как трябва да постъпят…

„Стой там – ела тук”. Много деца получават сериозна морална травма, когато живеят в свят, в който цари истинско раздвоение. Ако майката постоянно твърди, че ги обича, но никога не ги гушка и целува, това е проблем.

Ако детето гледа филмчета до 10 вечерта, със знанието на родителите, а на другия ден сутринта го наказват, защото майка му е премислила, съществува проблем. Не правете така!

„Прави каквото решиш”. Децата, растящи според този принцип, са оставени да решават сами кое е добро и кое лошо. Не ги питат как е в училище, дали нещо не ги боли, притеснява и т.н.

Майките, спазващи принципа, вярват, че така наследниците им ще станат по-самостоятелни. Е, лъжат се. Децата имат нужда от примери, от добри примери. И от помощ в търсенето и осъзнаването на доброто и лошото.

„Сега ще те нашляпам”. Това са родителите, които често прибягват до сила по време на своето възпитание. Много от тях смятат, че няма по-добър начин за убеждаване от няколко шамара или бой с колана.

За съжаление, децата, които са били бити като малки, повтарят сценария като родители…

„Няма да ти се получи”... Майките, които постоянно повтарят това отглеждат истински комплексари. Не повтаряйте на детето, че няма да може да се справи с едно или друго нещо. Защото то ви вярва.

Leave a Reply

%d bloggers like this: