Особености на норвежкото възпитание

Всеки родител мечтае да отгледа своите деца така, че да бъдат самостоятелни и щастливи. Как постигат това хората в Норвегия?

Норвежките деца отиват на училище не, за да „получат знания“, а за да се превърнат в полезни членове на обществото. Може би затова страната е една от държавите с най-спокойните, щастливи и образовани граждани.

Отпечатък върху манталитета на норвежци, датчани и шведи оставя т.нар. закон на Янте, формулиран от писателя Аксел Сандемос. Става въпрос за 10 правила. А именно:
Не мисли, че си специален.
Не мисли, че си равен на нас.
Не мисли, че си по-умен от нас.
Не си въобразявай, че си по-добър от нас.
Не мисли, че знаеш повече от нас.
Не мисли, че си по-важен от нас.
Не мисли, че можеш всичко.
Не ни се надсмивай.
Не мисли, че можеш да ни поучаваш.
Не мисли, че някой ти е длъжен.

10 правила, благодарение на които обществото е задружно и сплотено.

Да бъдеш скромен и да уважаваш другите е съвсем по норвежки.

„Зелена рецепта“
Дори детето да е с38 градуса температура, това не е повод за безпокойство. А при обикновена настинка лекарите тук предписват „зелени рецепти“ – препоръка за разходка в гората. Децата се учат сами да се грижат за здравето си. Ако се оплакваш, значи си мързелив и безотговорен – не си спортувал, не си се облякъл правилнои затова си се разболял.

Разходката сред природата се предписва вместо лекарства при настинка.

Спортът е важен
Пролетта и есента децата са на плуване, а през зимата – на ски. И през цялата година ходят на походи. В държавните училища от 9-годишни ходат на тридневни лагери в планината – спят в палатки, палят огън, готвят си храна на огъне. Веднъж седмично децата отиват на разходка в планината или гората – извозват ги с автобуси.

Здрави зъби, щастливи хора
Децата в Норвегия имат специална книжка, посветена на устната хигиена. Грижата за зъбите започва от ранна възраст. А бонбоните и шоколадът са доста рядко явление. По-рядко от Северното сияние.

В училище няма столове, всеки си носи храна
Още от първи клас децата ходят сами на училище. И си носят храна от вкъщи. Обикновено това е сендвич, плодове, кисело мляко. Дори ядките не са добре дошли, защото могат да причинят алергия.

Подаръците за рождените дни имат определена допустима максимална цена
На детските рождени дни се хапва стандартно пица, хотдог и десерти без захар. в поканат е записана максималната цена, която може да струват подаръците. Това се прави с цел да не се поставят в неловка ситуация семействата с по-ниски доходи.

Работа в екип
В училище децата не се поощряват да изпъкват пред другите. До седми клас няма оценки. Всички получават весели усмивки под формата на стикери. хармонията в отношенията, липсата на агресия и стабилността са основните ценности. В училищата има дежурни ученици, които помагат за разрешаването на конфликтни ситуации.

Leave a Reply

%d bloggers like this: