Защо за децата е добре да скучаят

Когато видим, че наследникът ни скучае, ние автоматично се опитваме да му измислим игра. А според психолозите, за малчовците е полезно от време на време да останат насаме със себе си и собствените си желания.

Скуката е чудесен стимул за развитие…

Докато изобилието на нови и ярки впечатления е вредно.

Животът ни е пълен с визуална информация, която притъпява въображението. Изобилието от играчки, филмчета и развлечения правят детето трудно възприемчиво на нови емоции и то често изпитва скука. Но дистанционното не е решение, да знаете.

Скуката стимулира творческото начало.

Когато липсват стимули и готови решения, детето ще открие само занимание, което да му бъде интересно. Разбира се, първоначално ще усеща дискомфорт. Но след това фантазията ще си свърши работата.

Дайте му нещо за игра.

Това е един и от принципите на Мария Монтесори. Ако детето си играе с метлата на конче и ви помоли за сено, дайте му, но не се включвайте в играта. Ролята на възрастните е да дадат всички необходимо, но това се отнася само за играчките.

Позволете на малчо да превърне вашите ненужни на пръв поглед предмети в играчки. Представяте ли си – картонената кутия става за фурна, а гъбите за миене на чинии са… торта.

От време на време можете и вие да се включите в игрите. Вашият наследник ще ви каже кога и как. но не се обвинявайте, ако не можете да му отделите повече внимание и време.

Leave a Reply

%d bloggers like this: