Училище за родители

4 полезни навика, които малчо трябва да има преди детската градина

Адаптацията е трудно нещо. Казвам го от личен опит, защото Филип трудно свикна с яслата, после пък едва ме пускаше, за да влезе в градината. Но не се притеснявайте, всичко е въпрос на време и подкрепа. Подкрепата, разбира се, идва от родителите. И се дава с много любов. 

За да се чувства детето добре в градината, трябва да започнете да му създавате навици. Така то ще има нещо, което ще го свързва с дома, и раздялата с мама няма да е чак толкова тежка. Големият брой деца в групите не позволява на учителите да отделят постоянно индивидуално внимание на всяко дете и затова малчо трябва да може да се оправя сам. За да се чувства добре. Пълноценно.

Най-важното условие за успех, е да насърчавате малчо. 

Научете детето да се облича само. На 3 години всяко дете мечтае да бъде повече самостоятелно. Да има свободата да избира само дрехите си, играчките, заниманията. то ще иска да помага в кухнята, да подрежда гардероба си, да простира прането. Не го спирайте. Най-важното е да бъдете търпеливи. Независимо колко закъснявате или сте изморени. Поощрявайте всеки негов опит да се справя само. Поощрявайте всяка негова инициатива. Освен да се облича, научете го и да се съблича само. За целта слагайте дрешки, които нямат прекалено много и трудни копчета или ципове. Това обезсърчава.

Научете го да мие ръцете всеки път, когато пипа нещо мръсно и преди хранене. След като се приберете от разходка, след като е ходило до тоалетна, когато е пипало животни – детето трябва да има навик веднага да измие ръцете си. Аз например уча Филип да изплаква забите с вода всеки път след като хапвал нещо. Особено сладко. Не забравяйте за похвалите и наградите.

Научете го да се храни самостоятелно. Не се плашете, че ще се изцапа. Сигурна съм, че и вие го правите от време на време. Винаги слагайте салфетки на масата. Дори ножчета за рязане. Ако детето проявява интерес да се включи в подреждането на масата, приемете помощта му. И ако иска, нека се храни в чиния като на големите:)

Използвайте развиващи игри, за да усвоите навиците. Забавните стихчета могат да помогнат, когато се обувате или събувате. Можете да използвате ваши сигнали, за да напомните, че е време за миене на ръцете. Можете да включите и любимата играчка. Нашият Бруно (пухкаво куче) е покрит целият с лепенки и също си мие лапичките, яде супа, гледа детско… Най-лесно се учи чрез игра.

Според психлозите, най-важната цел на всяко възпитание е да научим детето на самостоятелност, да му помогнем да усвои онези навици, които ще са му от полза в живота след това. Когато детето може да се обслужва само, стресът от ходенето на градина ще бъде много по-малък.

 

Leave a Reply

%d bloggers like this: