Солната стая и защо няма никаква полза от нея

Преди известно време писах по темата, споделяйки личния си опит.

Първото ми посещение с Филип в солна стая бе благодарение на една приятелка, която си бе купила карта, но не искаше да я използва докрай. Ходихме десетина пъти. Резултат – никакъв.

Тогава стигнах до извода, че няма нищо по-добро от игрите навън, полезните храни (повече зеленчуци и плодове), а при настинка – инхалаторът. Затова и инвестирах в него.

Но сега попаднах на тази статия, написана по темата от известния д-р Комаровски. И реших да споделя и неговото мнение. А то напълно съвпада с моето.

Проблемите с дихателните пътища при децата са често срещани. Много експерти препоръчват престоя в солната стая като решение. Но дали то е наистина добро? Вижте какво казва д-р Комаровски.

Процедурите в солните стаи стават популярни пред 80-е, когато ги и наричат халотерапия. Всъщност за ползите от солните вдишвания за знаели още древните гърци. Поляците първи се опитват да построят солна лечебница, имитирайки естествените условия в пещерите.

Според някои специалисти солта, впръсквана във въздуха, спомага за справяне с бронхиалния секрет, едновременно с това организмът изхвърля бактерии, токсини, алергени.

Кожата се възстановява бързо от рани, бронхите оздравяват, настъпва подобрение при хората с астма.

Обикновено човек прекарва вътре около 10-15 минути в продължение на две седмици.

Според лекари, децата под 3 години не трябва да посещават солна стая.
д-р Комаровски

Какво мисли д-р Комаровски?

Родителите, казва той, са готови да дадат мило и драго, когато детето им е болно. Дори солната стая да е лицензирана и да отговаря на всички необходими изисквания за подобно място, тя е полезна само за джоба на собствениците й. Защото всъщност става въпрос за един доходоносен бизнес.

Всъщност солната стая по никакъв начин не влияе на имунитета и дори няма профилактично действие.

Най-добрата й алтернатива е разходката на чист въздух. Която е напълно безплатна!

Сериозните заболявания на дихателните органи не могат да бъдат повлияни от солните стаи. Да, децата с астма дишат по-лесно вътре, но излизайки навън, те отново се сблъскват с проблемите. А не можете да държите детето си цял живот в солна стая, нали?

Много по-добре е да похарчите парите, които давате за посещенията в солната стая, за закупуването на качествен овлажнител за въздуха у дома. Но това е изцяло ваше решение, скъпи родители, казва д-р Комаровски. И аз съм напълно съгласна с него.

Leave a Reply

%d bloggers like this: